Актуални маршрути с наши екскурзоводи

Източен Балкан и Българско Възраждане

Двудневна екскурзия по следите на Васил Левски, Захари Зограф и Никола Фичев. Едно приятно съчетание на природни и исторически забележителности.

През първия ден се посещава Троянски манастир, който е ставропигиален и трети по големина манастир в страната. Манастирът е основан през 1600 г. от атонски монаси. В него са отсядали много български възрожденци и революционера, а Васил Левски е създал таен комитет. Част от стенописите принадлежат на четката на Захари Зограф, сред които портрети на ктитори, сцената „Колелото на живота“ и автопортрет на самия Зограф. В Троянския манастир е погребан патриарх Максим. Следва разглеждане на богатата на скални образувания пещера „Съева дупка“. В късния следобед се пристига в гр.Ловеч и се разглежда стария квартал Варош, Крепостта, паметника на Левски и Покрития мост на Никола Фичев. Нощувката е в гр.Ловеч.

На втория ден се посещават Крушунските водопади – една красива водна бигорна каскада в Деветашкото плато. Към обяд се отпътува към Велико Търново. В старата столица се провежда пешеходна разходка по Самоводската чаршия, с разглеждане на шедьоврите на Никола Фичев – Къщата с маймунката, Ханът на Хаджи Николи, Музея на Народното Събрание, църквата Рождество Богородично.


Разработен и провеждан от екскурзовод:

Разработен и провеждан от екскурзовод:

Румяна Стойчева

Профил

  Back