Новини

Екскурзоводите отбелязаха празника си с трепет и вълнение

21.02.2021

На 21 февруари всяка година екскурзоводите отбелязват своя професионален празник. Съюзът на екскурзоводите в България отбеляза Международния ден на екскурзовода 21 февруари 2021 г. с няколко интересни събития – безплатна пешеходна обиколка във Варна и онлайн видео презентации в социалната мрежа Фейсбук през целия празничен ден. 

Предвид факта, че поради пандемията екскурзоводите не са упражнявали своята дейност от повече от година, те за пореден път показаха, че са истински професионалисти, изключително креативни личности и са готови с хъс и много страст отново да продължат да работят професията си. Екскурзоводите са в пълна готовност и силни очаквания скоро отново да имат възможности да пътуват с туристически групи.  

Празничната програма започна в 10.30 часа във Варна, когато членове на Съюза на екскурзоводите в България, проведоха безплатна пешеходна обиколка за жителите и гостите на Варна на 21 февруари 2021 г. Безплатната пешеходна обиколка беше на български език с тематичен маршрут по случай Международния ден на екскурзовода. Темата на маршрута беше избрана неслучайно: ‘‘Старите хотели от XX в. на курортен град Варна‘‘. 

Туризмът е водещ икономически отрасъл на днешна Варна, но има своите корени в недалечното минало. Темата е свързана с местата, в които преди години са отсядали гостите на Варна. Екскуроводите са важни за реализирането на туристическата дейност. Участниците в обиколката научиха повече за празника ‘‘Международен ден на екскурзовода ‘‘и така също кога за първи път се появява професията ‘‘екскурзовод‘‘ в България.

Втората инициатива за празничния ден започна в 11.00 часа и продължи до около 18.00 часа в социалната мрежа Фейсбук, със серия от онлайн видео презентации, в които членове на СЕБ (Съюз на екскурзоводите в България) представиха интересни теми с фокус на културно - познавателния туризъм. Видео презентациите бяха приети изключително успешно и се радваха на зрителска аудитория през целия ден и все още могат да бъдат гледани в YouTube канала на организацията: https://m.youtube.com/playlist?list=PLSs3VSp4q_F4s2QQ9fqwqwEpzc4ZFDmvj

ПРЕМИЕРА "България - декор на холивудски филми" – Елена Георгиева, член на СЕБ и екскурзовод. Дата 21 февруари 2021 г. от 11.00 часа.

ПРЕМИЕРА ‘‘Домовете на старите розотърговски фамилии в Казанлък - част от архитектурната памет на Града на розите‘‘ - Стефан Бозаджиев, член на СЕБ и екскурзовод. Дата 21 февруари 2021 г. от 12.00 часа.

ПРЕМИЕРА ‘’От египетските пустинници до каньона на Русенски Лом - убежище на исихазма’’ - Елка Цветанова, член на СЕБ и екскурзовод. Дата 21 февруари 2021 г. от 13.00 часа.

ПРЕМИЕРА ‘‘Черно море и Големият потоп‘‘ – Катя Меламед, член на СЕБ, екскурзовод и археолог. Дата 21 февруари 2021 г. от 14.00 часа.

ПРЕМИЕРА ‘‘Екскурзоводът пред трудна задача. За научните факти, националната отговорност, политическата коректност, „патридиотизмът“, „чалга археологията“ и „прадедите ни от Сатурн“ -  Васил Тенекеджиев, член на СЕБ и археолог РИМ-Варна. Дата 21 февруари 2021 г. от 15.00 часа.

ПРЕМИЕРА ‘‘ЗАГАДЪЧНАТА БОСНА - ТАЙНИТЕ НА ПИРАМИДИТЕ И ОЩЕ ЗАГАДКИ НА БАЛКАНСКАТА ИСТОРИЯ‘‘ – Бранимир Белчев, член на УС на СЕБ и екскурзовод. Дата 21 февруари 2021 г. от 16.00 часа.

ПРЕМИЕРА ‘‘С какво още може да впечатли Испания българските туристи. Подтема: Страната на Баските - познато и непознато‘‘  -  Димитър Йонков, член на УС на СЕБ и екскурзовод. Дата 21 февруари 2021 г. от 17.00 часа.
 


  Back