Новини

Екскурзоводска конференция събра представители на туристическия бранш на кръгла маса във Варна

22.02.2020

Форумът се проведе с подкрепата на Община Варна, а сред специалните гости бяха представители на Асоциацията на екскурзоводите в България (АЕБ) и Министерството на туризма, Коста Базитов – зам.-кмет на Община Варна, Соня Георгиева – директор „Дирекция Туризъм“ към Община Варна.

На конференцията присъстваха още – екскурзоводи на СЕБ и АЕБ, гости и жители на гр. Варна, туроператори, хотелиери, специалисти по реклама в туризма, както и от Агенцията за икономическо развитие във Варна.
Участниците се включиха и в пешеходен тур на тема „Туристическите кътчета на Варна“.

„Едно от нашите предложения към министъра на туризма беше да се предприеме преди сезона акция или по-скоро проверка на туристическите и културно-исторически обекти, за да се провери тяхната готовност за посрещане на туристи. Тя се съгласи и ние се надяваме, в такива проверки да бъдат включени екскурзоводи и туроператори. Когато започне туристическият сезон, много често стъпваме на места, където не е било окосено, няма пункт за продажба на вода, липсва тоалетна, липсват и информационни табели“, заяви пред радио Фокус Христина Неделчева – председател на Съюза на екскурзоводите в България. На въпрос дали има такива обекти във Варна и областта тя отговори така: „Туристическите обекти във Варна са в добро състояние, с добри информационни табели. В града нямаме тази трудност. Но когато тръгнем извън града и поемем в посока Мадара, Плиска, липсват информационни табели. В посока Балчик често виждаме табели, които са изписани на латиница, но не са преведени. Такъв е примерът с табела, гласяща „Dvoreza“. Редно е такива табели да бъдат поправени, но това не е в правомощията на Министерството. Местните власти трябва да коригират грешките“.

„Едно от значимите ни искания е професията да бъде упражнявана само от квалифицирани кадри и да има строг контрол, всекидневни проверки. За да не се допуска нискоквалифицирани и неподготвени гидове да представят пред туристите културно-историческите забележителности в България, така също да придружават сънародниците ни в чужбина“, посочи още Неделчева.
 


  Back